Festival review: Rock Werchter Donderdag!

Na een lange busrit, drie keer verkeerd naar de camping lopen en een uur in de rij staan voor het festival bandje kom ik dan eindelijk op het festival terrein aan. Helaas geen Tout Va Bien, Declan McKenna, Cigarettes After Sex of Whitney voor mij. Wel heb ik enorm veel zin in al het andere muzikale geweld wat mij vandaag voorgeschoteld wordt!

Warhola

Hoogtepunt: Jewels
De geweldige beats en heftige belichting vormen een perfecte combinatie voor het hoogtepunt van de set.


De set. Gelukkig mag ik mijn dag beginnen bij Belgisch trots Warhola. Oliver en zijn band weet een zomerse show neer te zetten, door de synthesizer perfect te combineren met de stem van Oliver. De flashlights duiken precies op het goede moment op. Dit wordt dan ook zeer gewaardeerd door het publiek, die hun liefde laat zien met “Ollie is mijn bollie” en “I ❤ Ollie” bordjes.

IMG_20170629_171355887

Agnes Obel

Hoogtepunt: Familiar
Het is bewonderingswaardig hoe makkelijk dit nummer voor omhooggeschoten armharen zorgt. De live versie van dit nummer brengt iedereen tot een combinatie van kippenvel en een soort van meedeinen met de melodie.

img_20170629_180445974.jpg

De set. Agnes en haar vrouwenband weten een rustige en timide set neer te zetten. Ik merk dat veel mensen hier niet weten wat ze er mee aan moeten. Dit terwijl ik ook wel mensen zie genieten van de rust die Agnes over brengt. You love it, or you hate it!

Imagine Dragons

Hoogtepunt: Demons
Publiekslieveling Demons wordt heel gevoelig gespeeld. Iedereen kan genieten van de rauwe stem van zanger Dan Reynolds en de begeleiding van de rest van de band.


De set. Imagine Dragons is gekomen voor de hitparade. Vanaf het begin is de keuze voor de setlist erg voor de hand liggend. Wel worden deze nummers goed uitgevoerd en aangevuld met mooie speeches. Ook maakt de Song Two cover (Blur) de set spannender dan de hitjes. Al met al een dikke voldoende!

IMG_20170629_185640914_HDR

Lorde

Hoogtepunt: Green Light
Zodra de eerste noten van de laatste single ingezet worden, is het één groot feest. Het voelt alsof de andere hits een opwarmertje waren voor Green Light, maar iedereen hier op heeft gewacht.
De set. De jonge Lorde knalt The Barn in met een cover van Kate Bush (Running Up That Hill). Vanaf dat moment neemt ze de tent over. Ze speelt, naast oude hitjes, gelukkig veel van het recente Melodrama. Dit voelt wel wat onwennig voor de meeste fans. Lorde laat deze fans snel kennis maken met haar nieuwe album, door een emotionele speech bij Liability te geven. Het verhaal van hoe je je heel erg alleen kan voelen geeft haar set een kwetsbaar en gevoelig randje. Zeker een welkome kennismaking met het nieuwe album!

IMG_20170629_203412319

Xavier Rudd

Hoogtepunt: Follow The Sun
Het is vanaf het moment dat de reclamehit in zet één groot feest. Iedereen mag volgens zijn eigen manier los gaan en genieten van dit zomerse hitje!
De set. Xavier Rudd heeft er zin in. En dat laat hij merken ook! De zomerse hitte van zijn muziek overvalt met een peace & love gevoel. Dit wordt dan ook vrij snel opgepikt door zijn fans. Vanaf het begin gooien Xavier en zijn band alle instrumenten in de strijd om de tropische hitte tot een hoogtepunt te brengen. De acoustische nummers (o.a. Messages) weten het publiek te ontroeren met de mooie gedachte achter de nummers.

img_20170629_211826142.jpg

Kings Of Leon

Hoogtepunt: Pyro
Als ik toch een nummer zou moeten kiezen, waar mensen het meest uit zichzelf (zonder aansporing van zanger en zijn band) los gingen, is dat dit nummer.
De set. Bovenstaande omschrijft gelijk het probleem. Met een paar milligram lood begin ik aan deze set. De recenties van het optreden afgelopen Pinkpop editie, hadden mij al gewaarschuwd voor een sneltrein, hap-snap optreden waar alles als niet bijzonder over komt. Op de visuals na dan. Het is een genot om naar elke seconde van het scherm te kijken!  “I think this is the festival where we played the most in the whole world.” Aldus zanger Caleb, veteraan op Rock Werchter (dit is inmiddels zijn 7e show in 10 jaar dat hij hier speelt).

img_20170629_231627773.jpg

Ik denk dat dit de reden is dat alles zo voor de hand voelt. De keuze voor deze setlist is niet verrassend. Laat staan de uitvoering hiervan.
Deze uitvoering laat het geheel nogal binnen de lijntjes klinken. Dit wordt ook opgepikt door het publiek, dat over het algemeen zeer weinig tot geen reactie toont. Zelfs publieksfavoriet Use Somebody heeft wat aansporing nodig. De (erg ingeplande en voorspelbare) oh-ohs en handclaps vallen pittig dood.
Met een “sub-headliner” als Arcade Fire had de organisatie beter andere keuzes kunnen maken in de time-table (die hadden er ten minste wél zin in…)

arcade

Al met al kijk ik terug op een geslaagde eerste dag met verrassend goeie sub-headliners (Lorde, Xavier Rudd) en een goeie headliner (Imagine Dragons).

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: