Albumrecentie: HAIM – Something To Tell You

De drie zussen zijn BACK! Na het zeer ondergewaardeerde en geweldige Days Are Gone (2013) is er een tijdje terug weer een nieuw album uitgebracht. De indiepop band is er in geslaagd om ons mee te nemen naar hun schattige tienerwereld, vol lieve gitaardeuntjes, voorspelbare tienerteksten en combinatie van middelen die ingezet zijn. Waar weten ze dan mee te overtuigen?

Want You Back
Single Want You Back weet in ieder geval te overtuigen met fijne teksten en aanstekelijke zang en tempo van het nummer. Met dit nummer wordt een vrolijke energie over gebracht. Een talent die ze tijdens Days Are Gone al lieten zien en tot in de puntjes beheersen.

Nothing’s Wrong
In dit nummer horen wij een soort van acoustische, moderne Tina Turner in haar tienerjaren. De zussen weten een iets minder krachtige Tina Turner stem na te doen, aangevuld  met een oldschool gitaar en een vleugje synthesizers van de jaren ’80.

Sound of the chimes
Think about the other night
Was it all in my mind?
I was so foolish, I was so blind
Why do we do this to each other baby
Heartbreak by design

De teksten voelen best wel cheesy en niet verrassend aan. Het voelt alsof de drie zussen maar niet uit hun tienerperiode kunnen komen en hierin blijven hangen.

De korte break in het nummer geeft het nummer daarintegen wél een speciaal randje. Het voelt als lichte synthesizer, afgetopt inademingen en een vervormde stem die weer in gaat op de nietszeggende tienermuziek.

Little Of Your Love
Hier is de lichte rockgitaar gelukkig meer aanwezig en valt de indiepop een beetje in de achtergrond. Dit valt zeker goed en geeft pit aan het album. Het reffrein is ook makkelijk in je hoofd te krijgen, door de vele herhalingen en het aanstekelijke deuntje.

haim.jpg

Ready For You
In dit nummer is een hoofdrol weggelegd voor de keyboard en de synthesizers van de band. Dit maakt het nummer vrolijk en het is aanstekelijk om mee te deinen in de relaxte sfeer van het nummer. Het nummer voelt als een throwback naar de jaren ’80 en past zeker goed in het album!

Something To Tell You
Albumtrack Something To Tell You begint sterk met een aanstekelijke synthesizer, aangevuld met een rustige zang. Het tempo van het nummer houdt de spanningsboog constant op zijn top en daar is de tekst ook op aangepast.

Heavy was the sound I could not lift
I could run for a million miles and never get away from it
But knowing that now, I couldn’t be content
Even when it was looking up for us, it was difficult to pretend 

Het is interessant hoe de tekst in stukken in is geknipt en in verschillend tempo wordt gezongen. De tekst is, in tegenstelling tot veel andere nummers op het album, heerlijk geschreven. Het gaat voor mij over de moeilijkheid van eerlijk zijn tegen elkaar in de liefde.

You Never Know
Dit nummer geeft een mooi en modern country-randje aan het album. Het is slim hoe de country is gecombineerd met de synthesizers en keyboard. Dit lijkt chaotisch, maar brengt eigenlijk genoeg spanning met zich mee!

Kept Me Crying
Kept Me Crying heeft dezelfde country-oorsprong. Ook heeft het nummer een mooie tekst, die helaas met een onvolgbaar, raar, tempo wordt uitgevoerd. Het kost een paar keer luisteren, wil je er van gaan houden.

Kept me crying for so long, my tears have dried
When I hear your voice, those tears they come back to mind
So don’t call me just to tell me
You don’t love me anymore
Still it wrecks me ‘cause
I was your lover, I was your friend
Now I’m only just someone you call

Het tempo in het nummer stoort en leidt af van de potentie in het nummer. Een gemiste kans, aangezien het wel heel mooi gezongen wordt!

Found It In Silence
Vanaf de rare, onnodige intro, wil je eigenlijk gewoon schreeuwen JAJAJAJAAAAA DIT WORDT MIJN NIEUWE FEELGOODNUMMER! Alles in het nummer weet je te overtuigen dat het leven beter gaat worden en je jezelf even mag verliezen in dit nummer. Ik denk dat de viool en de drums hier veel aandeel in hebben. De tekst zelf is namelijk niet zo heel vrolijk:

Three fingers on the edge
You always talk me down in the end
Made me think you were right, all this time
Not this time, not this time
Both of us, holding back
But you were the most guilty of that
Someone else on your mouth, all this time
I was right, wasn’t I?

Gelukkig zit er wel een mooie gedachte achter het nummer: vindt je geluk in het alleen zijn. Kom er achter wat gelukkig maakt, naast het hebben van een relatie. Leer het via deze weg los te laten!

Walking Away
In Walking Away zien wij een soort van vrouwelijke, rustigere versie van The Weeknd’s Starboy. Maar dan zonder goede teksten. En ligt het tempo een stuk lager, waardoor het nummer niet echt aan slaat.

Right Now
Dit nummer heeft een hele interessante structuur. Het begint de eerste 1:13 met een acoustische opbouw, voor je heel ver in de verte een heftige gitaar hoort aankomen. Vervolgens wordt er heel makkelijk over geschakeld naar een rustig couplet en komt er meerdere keren een opbouw naar een heftige uithaal. Je verwacht ook dat het hier helemaal los gaat. Alleen komt dit moment in de rest van het nummer niet meer. Dit houdt het nummer spannend en interessant om naar te blijven luisteren.

Night So Long 
Iets waar Night So Long misschien nog wel wat van kan leren. Dit nummer voelt (misschien wel door de slome akkoorden) herhaaldelijk en in een mal gegoten aan. Het nummer voelt als een minder aftreksel van Whitney Houston aan. En dan had Whitney nog meerdere instrumenten om het nummer vernieuwend te maken. HAIM niet.

Uiteindelijk zijn er nog best wel wat nummers die leuk zijn (een paar nummers daar gelaten). Het album is niet zo goed als zijn voorganger, Days Are Gone. Toch voelt dit album als puur en muzikaal aan. Een ruim voldoende is zeker verdient!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: