Albumreview: Declan McKenna – What Do You Think About The Car?

Declan wie? Ik weet zeker dat er niet veel mensen zijn die van deze glitterige, Engelse singer-songwriter af weten. Zijn schattige indie/alternatieve rock is nog niet heel bekend. Wel is het vergelijkbaar met Arctic Monkeys en George Ezra. Misschien dat alternatieve mini-hitjes Brazil of Paracetemol je vaag bekend voor komen als je ze hoort, maar voor de rest heeft dit tienersterretje (ja, pas 18 (!!!!!) jaar) nog niet zo veel airplay gehad.

Hoog tijd dus voor een debuutalbum, waar hij nogal wat te bewijzen heeft aan de wereld als hij door wil breken. Met producer James Ford (o.a. Arcade Fire en Florence And The Machine) moet dit album hoge ogen gooien. Op het eerste oor gebeurd dit ook. De nummers zitten goed in elkaar en de verschillende stijlen maken zijn muziek modern, aanstekelijk en toegankelijk tegelijk.

Humongeous
Don’t tell me I’m not, I’m not smart or I’m not worthy / I know, I couldn’t let that go
And don’t tag me along / With your hate and with your envy

DeclanMcKennaBanner

De eerste single is al een tijdje uit. Het nummer gaat vooral over het gevoel te hebben dat je alleen bent. Op een acoustische, Bruce Springsteen-achtige manier wordt dit nummer gepresenteerd. De sfeer in het nummer voelt hierdoor dan ook meer meedeinend dan één groot feest aan.

Brazil
I wanna play the beautiful game while I’m in Brazil
Cause everybody plays the beautiful game while in Brazil
It’s all you’ve ever wanted, and it’s all that you want still

Declan’s bekendere Brazil gaat (subtiel genoeg) over het WK in Brazilië en de corruptie daar. Gelukkig valt daar in de gitaarriffs niets van te merken. Deze blijven heel vrolijk en enthousiast. Sowieso een nummer voor een zomerse afspeellijst!

The Kids Don’t Wanna Come Home
Haven’t you any shame / Have you got no morals
Teaching them how to aim no sadness and no sorrow 

Dit nummer is McKenna’s antwoord op alle donkere dingen in de wereld. Kort na het drama in Bataclan in 2015 is het als een soort van thema van hoop uit de grond gestampt. Het gaat over de nieuwe generatie, die machteloos moet toekijken en niet politiek betrokken wordt. De zachte synthesizers en piano’s, in combinatie met de drums maken het nummer wel vrolijk en hoopvol.

IMG_20170810_183931_584

Mind
Carrying a plastic bag / Threw up by your side

Just to show me I’m lonely again / Maybe I just ain’t a man

Het kalme Mind gaat over hoe gek en rusteloos iedereen is op zijn 16e. Persoonlijk vindt ik dat niet heel goed in het nummer terug te vinden. Ook vind ik het nummer teveel hetzelfde om echt mijn aandacht vast te houden.

Make Me Your Queen
I know that I mean nothing to you babe / I’m in your grip from which I can’t escape
And I can’t help but think that I might / Maybe not mean nothing to you babe

Het aanstekelijke Make Me Your Queen is een gratis tijdreis naar de 90’s. De achtergrondtonen zijn erg nostalgisch en de stem van Declan maakt het nummer compleet. Vanwege het onderwerp (tienerjongetje dat zijn eerste gebroken hart heeft) komt zijn gebroken stem nóg meer tot zijn recht!

Isombard
The fateful few / Should take them all / Government fall
So tell your family and friends / We’ll keep it plain

Politiek correct Isombard zou een waarschuwing moeten zijn van vaderlandsliefde (de druk om trots te zijn wordt groter dan de liefde voor het land). Zijn inspiratie voor dit onderwerp haalt hij vooral uit de rechtse Fox-presentatoren. In plaats daarvan wordt het een aanstekelijk nummer, zonder echte inhoud. Het If you can’t walk, than run, dat zo’n miljoen keer herhaalt wordt in het nummer, is dan wel weer een schot in de roos. Het is bijzonder dat het nooit verveeld en prima mee geschreeuwd kan worden op één of ander festival!

I Am Everyone Else
Aren’t you just sick of spending / All your time getting noticed
You showed me the message you sent / And act like you never wrote it

Hier geld eigenlijk hetzelfde voor. Het nummer was eigenlijk bedoeld als een steek onder water voor een ‘vriend’ van hem. Uiteindelijk werd het doel van het nummer veranderd naar een politiek statement. De boodschap (daden van mensen zeggen meer dan woorden) komt hierdoor ook weinig naar boven. Ook kabbelt het nummer een beetje voort en vind ik het niet heel interessant.

Bethlehem
So, you’ve left it all behind you / For a love is only as you see it
Though so many do confide in you / It seems you are the one that confides most…
Because I’m in Bethlehem / I’ve got a seat in heaven
And though I’m heaven sent / I can do as I want and you don’t have the right to choose

De eeuwige religieuze strijd tussen oorlog en liefde zit gevangen in Bethlehem. Met de recente gebeurtenissen in de wereld, maakt dit het nummer ook een politiek statement.
Het nummer begint eigenlijk heel saai. Gelukkig weten de steeds vernieuwende gitaarriffs hier uiteindelijk verandering in te brengen. Al met al draagt het nummer geslaagd een interessante boodschap uit.

Why Do You Feel So Down
I can’t speak and / I can’t listen
And everyone is a curse / Or something worse…..
Why do you feel so down?
Oh God, I know you think I’m safe and sound, I’m not

Het nummer is een ode aan de emotioneel in de war zijnde, 16-jarige Declan. De negativiteit is omgezet in een soort sarcasme. Hieruit vloeit ook een soort humor, in de vorm van zelfspot. Het slim geschreven Why Do You Feel So Down is omgeven door vrolijke synthesizers en grappige verdeling van de tekst.

Paracetemol
So tell me what’s in your mind, so tell me what’s in your mind
And don’t forget your paracetemol smile

You’re emotionally challenged / Why do you waste you waste your time
The world around you’s manic

De ode aan de transgenders wordt op een ver gezochte manier naar voren gebracht. Het nummer is geschreven na aanleiding van de dood van Leelah Alcorn (de transgender die in 2014 suïcide pleegde). Haar wereld om haar heen raadde haar een Christelijke conversietherapie aan en vertelden haar dat ze nooit van geslacht kon veranderen. De referentie naar het onderwerp is heel subtiel. Het valt pas goed op in het einde: “Tell me what’s in your mind / and don’t forget your paracetemol smile”. De problemen zijn natuurlijk niet op te lossen met een pilletje en wat gesprekken. Ik denk dat dit de belachelijkheid van de therapie goed omschrijft. Het nummer heeft veel in zich. Het begint met een soort rustig kermis-deuntje. Gelukkig wordt het uiteindelijk bijgestaan door heerlijke bassgitaren en een soort (oh, de ironie!) religieus achtergrond-koortje.

Lisen To Your Friends
You think you don’t have to put up a fight, but you might as well
So I tell you everything you won’t admit
You tell me you don’t care one bit / And I’ll feel better for it

Tekstueel vindt ik dit een van de minderen nummers. Ondanks dat het geschreven is met Rostam Batmanglij (Vampire Weekend) heb ik niet het gevoel dat de tekst een bepaalde kant op gaat. Het is dan ook lastig om één hoofdonderwerp eruit te pikken. Verder voelt het nummer wel aan als de perfecte potpourri tussen cello, piano, drums en elektrische gitaren.

Al met al denk ik dat het album met de goede kritieken ver gaat komen en de 18-jarige Engelsman zeker op de kaart gaat zetten!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: