Album review: Kelela / Take Me Apart

Vanaf 2013 wordt er al gewerkt aan een opvolger voor de Amerikaanse elektro-R&B artiest. EP’s Hallunicogen en Cut 4 Me bevielen zeer goed. Ze brachten haar vorig jaar zelfs tot Down The Rabbit Hole!

Dit jaar speelde ze het voorprogramma voor The XX. Eind dit jaar krijgt ze haar eigen show. Paradiso zal kennis maken met haar nieuwe album, Take Me Apart. Wat kunnen we verwachten?

Frontline
Cry and talk about it, baby, but it ain’t no use
I ain’t gonna sit here with your blues
If it ain’t your life I don’t know how to live it
And it broke me down, I almost drowned
It’s not the ending, it’s not the ending

De album opener begint waar haar EP’s eindigden. Met constante, elektronische invloeden en haar zwoele R&B-stem lijkt er niet veel veranderd. Ook kunnen we weer genieten van de directe, bozige teksten. Deze waren ook sterk aanwezig bij Hallunicogen.

kelela

Take Me Apart
Afraid of falling knowing that I could never live without
Try to tell you one thing
And then you just read my mind

De albumtitel legt de focus meer op de R&B. De elektronische invloeden verdwijnen even naar de achtergrond, als Kelela’s stem het nummer over neemt.

Enough
You’ve had enough / I’ve had enough right now
Hold her hand / Will your love ruin my heart?

Helaas slaagt Enough daar veel minder in. De tekst is in principe een mooi geheel. Zonder het nummer te horen is hier dan ook prima. Het gaat mis bij de samenhang. De focus is, door de heftige elektronica en te hoge stem van Kelela ver te zoeken.

Jupiler
Better off or better on?
Body lover or wrecker?

Jupiler heeft vrij weinig tekst om zich heen. Toch ontbreekt hier de totale chaos en mis ik niet veel teksten. Deze zijn in Jupiler trouwens veel minder direct en meer mysterieus.

Better
Tell me, is this how it goes when you let someone know
That it’s all for the best? We cut and we grow
Remember, I told you that we would be closer
If we took some time further apart

Het nummer laat, zonder elektro, een zeer gevoelige kant zien. Het akoestische nummer neemt je mee naar een relatie, waar het uitmaken niet wederzijds is. De zangeres komt, net als in Turn To Dust, uit haar comfort zone en laat een nieuwe kant van haar zien.

LMK (Let Me Know)
Look, I’ll give up right away
And you’ll never figure out
What you said, but it’s cool, baby

De tweede single is al een tijdje uit. Toch heb ik hem nu pas gehoord. Hier baal ik best wel van, aangezien hij echt ge-wel-dig is! Het is de perfecte combinatie van de brommige donkere bass en Kelela’s hoge stem. Deze combi maakt dit het ultieme nummer voor de club. Ik kan namelijk zeker niet stil blijven zitten!

S.O.S.
When I’m full I take another / Never been so greedy with a lover
Will you come around / Before it’s too late?

Het nummer begint met een tergend langzame intro. Daarna lijkt Kelela niet het goede tempo te pakken. Het voelt vaak alsof er naar iets toe gebouwd wordt, terwijl er nooit een hoogtepunt komt. Dit lijdt erg af van de tekst, die een fijn onderwerp belicht: een verslaving aan de liefde.

Blue Light
Gold in the offering
Darling, my guard is down
Blue Light weet dit beter uit te voeren. Hier komt dat hoogtepunt zeker! Het enige nadeel is dat dit volgepropt wordt met autotune en elektro. Hierdoor overheerst dit nogal. Verder weet het nummer een fijne energie over te brengen!
Onanon
We leave it behind just to bring it all back
It’s not a breakup, it’s just a breakdown
We’re spinning around

Ik ben vanaf de eerste seconde een groot fan! Zonder intro, kickt Onanon gelijk in. De breekbare, hoge stem van Kelela lijden tot een hoogtepunt bij de pre-chorus. Het refrein is dan weer een stuk rustiger. Hier laat Kelela wel zien dat ze het in zich heeft om goed met de energie in een nummer te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: