Album review: Eden’s vertigo verrast

Als een donderslag vloog And van de Ierse Eden mijn Youtube-aanbevelingen in. De heldere, emotionele stem van Jonathon, aangevuld met de rustige synthesizer-gitaar combinatie werkte bijna therapeutisch, aangevuld met confronterende teksten:

And
And this is just another sad song
I can’t deny that I’ve been needing one
And that the world is always at fault
But I’ve been trying really fuckin’ hard
not to try so hard
Really fuckin’ hard just to let go

De stijl van de Ier vormt een mooi spanningsveld tussen de pure en minimalistische electronisch-synthesizer en de fijne klanken van de viool, piano, gitaar en drums. Omdat deze alleskunner zo veel tegelijk kan, valt hij in hetzelfde rijtje als Jack Garrett en Jaymes Young.

vertigo
Zijn muziekstijl sloeg aan als een bom. EP’s End Credits en I Think You Think Too Much Of Me wisten hem dan ook goed op de kaart te zetten. In zijn nieuwe album, vertigo, is dit dan ook goed te merken. Aan Earmilk vat hij de rust en het minimalistische goed samen: “I guess vertigo is my way of making sense of the world, my place in it, even myself”.

Maar is Eden ook in staat om zijn minimalistische stijl wat meer spanning te geven?

Over het algemeen is het album constant in dezelfde rustgevende, minimalistische stijl geproduceerd. Zo krijgt de stem van Jonathon alle ruimte om het hoofd van de luisteraar binnen te dringen. Wat wel opvalt, is dat er in de nummers van vertigo meer moeite is gedaan om een mooi contrast te vinden.

take care
take care begint als een vrolijk, elektronisch lentedeuntje, wat in fel contrast staat met de heldere, rustige Jonathon. Dit vloeit als vanzelf over in een druk deel, waarin hij bijna schreeuwerig wordt.

take care
I can’t help myself from feeling all, this is wasted on me
And I love the rain (love!), but I can’t live in a storm
I got more to go
Still learning to grow

De kracht in dit nummer zit hem in de afwisseling: van schreeuwerig en druk tot minimalistisch en rustig: alles is terug te vinden in take care.

wings
wings lijkt een beetje het hiphop-broertje van het album te zijn. Met meer aanwezige beats en de snelle zang laat Jonathon een andere kant van hem zien. Dit vormt een mooi contrast met zijn minimalistische kant, die terug komt in het refrein.

wings
Time on our side, we can’t wait for it

I’ll be doing fine, if you are
‘Cause life is but a dream (only it’s still deceiving)

icarus

 
Het contrast tussen de gecontroleerde piano en de meer chaotische productie van het nummer houdt dit nummer spannend. Dit doet ook af aan het minimalistische karakter van Eden’s nummers. Wel slaagt hij erin om een nummer te maken dat zich onderscheid van de rest van het album en buiten zijn comfort zone te gaan.

icarus
Life invisible

Guess I thought that I’d feel better now somehow
Any hour now

forever//over
Het meest rustige nummer bewijst wat Eden het beste kan: overtuigen met zo weinig mogelijk middelen. Met alleen een lichte gitaarachtergrond en zijn donkere, heldere stem weet hij de mooiste teksten eruit te gooien.

float
float klinkt overgeproduceerd en misschien zelfs wel geforceerd modern voor Edens doen. Het staat te ver weg van waar hij vandaan komt en wat de rest van het album te bieden heeft. Het nummer opzicht probeert het overschot aan elektro nog zo overzichtelijk en minimalistisch in te zetten, maar krijgt toch de overhand.

love; not wrong (brave)
Zo’n goed doordachte titel kan niet anders dan een bijzonder gevulde inhoud krijgen. En bijzonder is het zeker! Op een goede manier vindt Eden zijn weg tussen de zeer aanwezige gitaren, elektro, de piano en zijn krachtige stem. Anders dan bij float, voelt alles meer als één geheel. Eden doet er alles aan om zijn grenzen op een interessante manier te verkennen.

Over het algemeen heeft Eden zijn best gedaan om zo veel mogelijk kanten van zichzelf te laten zien en zichzelf zo breed mogelijk neer te zetten. Af en toe luistert dit nog wat onwennig, maar over het algemeen denk ik dat vertigo een goede stap is richting zijn carrière. In 2018 zullen we nog veel van hem horen!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: