HAEVN brengt ons tot hogere hoogtes

De band achter de reclamehits Finding Out More en Where The Heart Is werkte al een tijdje aan nieuw materiaal als opvolging van het eerdere succes. Want succesvol, dat is de band, die zich tot nu toe heeft gericht op het maken van een soort klassieke filmmuziek in pop-vorm.

Will Knox
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Engelse Will Knox vanavond is uitgenodigd om de Nederlandse heren te begeleiden. Zijn zachte, klassieke nummers zijn in perfecete harmonie met de rustige akoestiek van HAEVN en de stem van zanger Marijn. Will begeleid zichzelf met de gitaar. Hierdoor krijgt zijn set een hele intieme sfeer mee, die goed past bij HAEVN en Paradiso. De klassieke tinten van dit popkerkje (de glas-in-lood ramen en de architectuur van het gebouw) versterken de zanger hierin.

IMG_20180223_193254825.jpg

De stem van Will heeft veel weg van die van Martijn (HAEVN, spreek uit: heeven). Vooral tijdens I Dance With Your Goasts en Lifeboats valt me op hoe erg de stemmen op elkaar lijken.

Lifeboats
And in these waters that I’ve chosen
every promise that I’ve broken
has pulled me to the ocean floor
I don’t deserve the thousand chances
that your faith in me has granted

Maar ook qua structuur lijken de nummers wel broertjes van elkaar. Bij allebei de artiesten beginnen de nummers klein en akoestisch en gebruiken veelal klassieke instrumenten. Waar ze vooral in verschillen is de spanning. Doordat HAEVN hun nummers uitgebouwd worden tot meer dansbare nummers, is het publiek meer geneigd om de aandacht erbij te houden. Dat is misschien ook wel de achilleshiel van Will. De eerste paar nummers werken nog betoverend, maar met fijne, akoestische muziek is het lastig om de aandacht er onverdeeld bij te houden.

Dit probeert hij nog wel goed door een cover van Bruce Springsteen (I’m On Fire wordt zeer goed ontvangen), maar daarna merk ik duidelijk dat de aandacht van het publiek verslapt.

HAEVN
Iets waar HAEVN geen moeite mee heeft. Martijn is gewapend met 3 violisten, een contrabassist, een drummer, een gitarist, een pianist en een keyboard/gitarist. Hiermee weet hij de klassieke delen in de nummers een extra dimentie mee te geven.

Doordat de opbouw van de nummers spannender is, maakt de band achter zanger Martijn meer indruk. Met een combinatie van bekende nummers (Where The Heart Is, Fortitude, Bright Lights) en nieuwe nummers speelt HAEVN de sterren van de hemel.

Bright Lights
Your words are high and running through a tired mind
A howling wind surrounds you
I’m trying to illuminate a clouded heart
I’m gonna find the strength to stay

Bij de nieuwe nummers valt me op dat ze in een moderner jasje zijn gestoken dan hun voorgangers. Er wordt meer gebruik gemaakt van een synthesizer tintje, zowel in de drums als in de keys.

Het nieuwe album klinkt daardoor minder ‘filmachtig‘ en is hierdoor breder inzetbaar dan alleen de autocommercials. Toch wordt er wel een verhaal verteld en zal de band altijd wel een zwak hebben voor diepere lagen in hun nummers.

Aan het einde van de avond blijkt maar weer hoe succesvol de autocommercial geweest is. Vooral Finding Out More heeft een stuk meer internationale aandacht gekregen door zichzelf 30 seconden lang in een reclame te laten horen. Dit nummer was destijds nog niet eens af, maar heeft vrijdagavond de gouden status bereikt. Giel Beelen (mede-verantwoordelijk voor alle airplay op 3FM) en producer Tim Brian (Birdy, London Grammar) mogen deze uitreiken. Het is fijn om te zien dat de band weten waar ze vandaan komen en deze award enorm waarderen.

IMG_20180223_204404087.jpg

Ik verwacht nog veel van HAEVN te horen in 2018! Aan de nieuwe nummers zal het in ieder geval zeker niet liggen. De band komt in april terug met een clubtour. Ik verwacht dat na deze tour nog veel festivalbevestigingen zullen komen en het nieuwe album zeker in de smaak gaat vallen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: